Велофорум Херсона

Объявление

Володар гори 14.03.2021 _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Заходи - події 2021р. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ! _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Події федерації 2021р. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Клуб тренировок в Strava

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.


Вы здесь » Велофорум Херсона » #Туризм » Алешковские пески отчет "Олешшя. Дві пустелі, або прощання з літом."


Алешковские пески отчет "Олешшя. Дві пустелі, або прощання з літом."

Сообщений 1 страница 30 из 30

1

                                                            
http://xt.ht/xtreport/0--leshshya--vi-p … ya-z-litom

                                                                                                                     http://xt.ht/report/9363/imgm/000060-t.jpg

                                                         http://xt.ht/report/9363/imgm/000059-t.jpg

                                                                                                                                          Увага!

 

Цей текст може містити в собі сцени вживання алкоголю, та інфернальну лексику (матюки). Ці явища є контекстними складовими оповідання, та не не мають на меті образу, пропаганду, чи глузування. Якщо ви вважаєте щось неприйнятним для себе не робіть так, та не звертайте на це уваги в тексті - в цьому оповіданні, як і вцілому в світі, існує багато інших цікавих речей.

 

                                                                                                                 Олешшя. Дві пустелі, або прщання з літом.

 

На дворі друга половина жовтня і літній сезон, здається, вже добіг свого кінця. За вікном сіре небо, на тлі якого, такий саме сірий осінній  дощ намагається забрати в дерев забуте з весни  листя. Про всяк випадок, більш за звичкою, передивляюсь метео в телефоні. Раптом, ось тобі на - на наступний тиждень очікується таке собі потепління. Дивлюсь погоду в Херсоні, а там обіцяють плюс двадцять два та сонячно.

Розумію, що їхати таки треба. Вирішую, що це буде саме пустеля. Мій постійний напарник Денис veloshizoid  дуже зайнятий на роботі, крім нього на звичайному велосипеді жодна людина їхати там не здатна. Фетбайкерів, що їздять в такі покатухи я, нажаль, не знаю. Фети в магазинах хтось купує, але де вони їздять, мабуть є велика таємниця. Нічого, поїду сам.

Середа. Дивлюсь наявність білетів на поїзд. Доречі, все життя вважав, що білет з точки А, скажімо, в точку Б коштує якусь певну суму грошей. Виявилося, що не все так просто і залежить від дня тижня. З чим це пов'язано, так і залишилося для мене таємницею, але знанням збагатився. Хотів їхати у четвер, але білетів на завтра, як з'ясувалося, нема, але на сьогодні - ніяких проблем. Що ж - їдемо сьогодні, бо далі буде пізно. Купую білети, хутко збираю речі і їду на вокзал.

Наступного дня я в Херсоні.     

                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000001-t.jpg

На вулиці дійсно тепло і сонячно. Людей на пероні зовсім нема. На море вже мабуть запізно, а ті що приїхали по інших справах встигли розійтися доки я збирав фет.

Виїхав з міста і вирушаю у напрямку Козачих лагерів. Через три години стемніє, до місця ночівлі  п'ятдесят з чимось кілометрів, а мені ще треба зарядити акумулятори. Заїхав на заправку - годину п'ю каву та обідаю, доки акумулятор зарядиться хоч наполовину. Щоб уникнути зайвих запитань, нагадаю, що виїхав на день раніше ніж планував, том й не встиг... А без GPS в пустелі нема чого робити.  Одразу ж перепрошую за недостатню кількість фото у зв'язку з локальною енергетичною кризою. За залишившихся дві години встигаю доїхати до ліса перед пустелею та встаю на ночівлю.Тільки заснув - приходить лисиця. Кричить так, що якщо не знати воно  то можна вирішити що це якась чупакабра. Посилаю тварюку добрячими матюками, вона ще раз кричить, але вже здалека. Мабуть матюки лисицю засмутили та вона вирішила піти геть. Про всяк випадок вішаю пакети з взуттям та харчами на дерево. Мабуть у вас виникне запитання - навіщо ховати взуття від лисиці? Харчі то зрозуміло, але взуття навіщо? Відповіді на це не знає, мабуть, і вона сама. Але на практиці, факти пристрасті хитрої рудої тварюки до взуття та інших людських речей траплялися. Мабуть треба шукати відповідь на це, десь у глибинах фольклору і, скоріш за все, він буде японським. Знов лягаю спати. Вранці, ми з фетом вирушаємо шукати пустелю.

Цього разу я вирішив проїхати  Олешківські піски вздовж. Але спочатку її ще треба відшукати. Пустеля як хитра дівчина - спочатку ховається, а потім вже й сама тебе не відпустить. Визначаю напрямок до пустелі і їду навпростець через ліс - фет дає таку можливість. Поступово ліс рідшає, дерева стають меньшими та набувають якоїсь чудернацької форми. Здається, що коріння в карликових беріз росте замість гілок. Біля однієї з них зупиняюсь, щоб скинути тиск у шинах. З минулого досвіду пам'ятаю, що для цієї пустелі достатньо 0,5 bar. 

                       http://xt.ht/report/9363/imgm/000002-t.jpg

Але ж, не все так просто. Кришечка на передньому вентілі навідріз відмовляється відкручуватися. Мабуть то лисиця поробила, щоб не матюкався. Згодом, все ж таки вмовляю кришку відкрутитися, регулюю тиск і їду далі.

Пустеля не хоче з'являтися одразу - спочатку йде степ з переораними пісчаними протипожежними смугами,

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000004-t.jpg

потім піска  поволі стає більше

                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000006-t.jpg

з'являються кучугури

                    http://xt.ht/report/9363/imgm/000009-t.jpg

і нарешті в'їжджаємо у справжні піски.

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000014-t.jpg

                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000015-t.jpg

                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000013-t.jpg  

                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000012-t.jpg

Якщо міряти по мапі, виходить десь кілометрів двадцять завздовжки. Але їхати по прямій неможливо, бо пустеля вкрита кучугурами, а ще в низькиж місцях, де збирається волога, є своєрідні оази в котрих росте якась схожа на очерет трава, карликові сосни та берези. Люди, що живуть у селах біля пустелі розповідали, що в тих оазах багато грибів. Від вітру кучугури постійно змінюють форму. Через деякі можно переїхати, деякі занадто круті і їх, так саме як оази з деревами, треба об'їздити. Якщо є можливість, то найкраще їхати траверсом по верхівках кучугурів, щоб не витрачати зайвих зусиль на набір висоти. Враховуючі всі ці хитрі маневри, довелося проїхати десь кілометрів п'ятьдесят - точніше не скажу, бо комп'ютера в цей раз не було, а трек не писав, бо намагався заощадити єнергію для орієнтування. Взагалі, без GPS тут нема чого робити. Форма кучугурів постійно змінюється під дією вітру і сподіваючись на візуальні орієнтири можна повернутись на власні сліди, або в попрямувати в зворотньому напрямку.  Про всяк випадок, мандруючи пустелею добре мати з собою, крім електронного приладу, ще й звичайний магнітний компас.

Пустеля сповнена життям, але більшість її мешканців активна вночі. За свою мандрівку зустрів тільки двух здоровезних орлів, що сиділи на верхівці кучугура, здалека нагадуючи силуети людей, та знялися в повітря як тільки я підїхав ближче, та маленьку сіру ящірку. Але слідів на піску дуже багато - вовчачі, лисячі, сліди косулі, зайця, мишей та тушканчиків, змій, орлів, якоїсь многоніжки на кшталт сколопендри. Ще  якісь незрозумілі, схожі на слід маленького інопланетного транспортного засібу. Що воно було насправді, я так і не збагнув.

                http://xt.ht/report/9363/imgm/000027-t.jpg

Подекуди зустрічаються сліди залишені військовими - старі, часів авіаційного полігону, як цей проіржавівший захист детонатора авіабомби...

                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000017-t.jpg

...та більш сучасні.    

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000005-t.jpg   

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000007-t.jpg 

Але пустеля з часом поглинає все це і залишаються лише тиша, вітер, срібний пісок та чарівна гра світлотіні на схилах кучугурів.

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000016-t.jpg

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000018-t.jpg

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000019-t.jpg

А ось такі загадкові, на перший погляд, кола залишає вітер, бавлячись з пустельною травою.

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000020-t.jpg 

Годин через шість хитрого маневрування  я доїхав до урочища Куточок. Це майже край пустелі, та в одночас сама пісчана її частина.

                   http://xt.ht/report/9363/imgm/000021-t.jpg

Чому ця місцевість має таку назву, питань не виникає - саме тут, плавна природна лінія лісу, чомусь видається у піски правильним кутом в дев'яносто градусів. Тут вже стає помітною присутність людини, бо не дуже далеко від траси і через ліс до пустелі йдуть хоча й пісчані, но всеж таки, дороги. 

Незабаром буде темніти, але їхати кудись звідси  бажання чомусь не з'являється - вирішую залишатись на ночівлю в пустелі. Роздивляюсь мапу - поруч,за лісом село Подо-Калинівка, туди веде лісова дорога і якась добра людина навіть поставила мітку з магазином. Вирішую їхати туди за харчами та водою - туда й назад виходить десь кілометрів сім. По дорозі зустрічаю дядька, він тягне за собою в бік села стареньку "Україну".

Ось і крамниця. Фет, одразу, привертає увагу дітлахів - такого "чуда" вони ще не бачили. Купую собі поїсти, воду та пляшку горілки. Діти, в цей час, уважно роздивляються те, на чому я приїхав. Їм, десь, років по дев'ять чи десять. Замурзані обличчя свідчать що вони цілий день провели на вулиці, ане за комп'ютерним монітором, як їх міські однолітки. Діти вітаються, та починають питати як воно,  та що.

Вони дуже кмітливі й добре розуміють як  працює моє спорядження і навіщо воно потрібне. Але одна деталь викликає в них легкий когнітивний диссонанс. Зазвичай, в мене з собою три пластикові пляшки - дві чорних на велосипеді для води, а червона, яка їде в багажі для алкоголю. Переливаю до неї горілку, щоб не возити в пустелю та назад зайве сміття. Боковим зором бачу як змінюється вираз їхніх облич. Потім, починаю заповнювати пляшки на рамі. Маленька дівчинка підходить до мене блйжче, дивиться великими синіми очима й питає - "Дядьку, а то в Вас вода? Бо нам Толік казав,що ці пляшечки для води."

В той самий час, один хлопчик обводить фет поглядом та каже іншому - "В мене скоро день народження, поїдемо з батьками на базар і мені такий самий куплять". Другий, теж подивившись в бік веліка - "Ага, тільки маленький". Перший - "Ні не маленький - саме такий!" Другий, щераз міряє поглядом фет та свого друга - "Ні, такий не куплять."

Показую дітям як працює фара, прощаюся та їду в бік пустелі. На зворотньому шляху знов зустрічаю дядька з "Україною" - він все ще тягне її вбік села, мабуть так треба.

                   http://xt.ht/report/9363/imgm/000023-t.jpg

Заїжджаю поглибше в піски, та знаходжу собі місце для ночівлі. Це, невеличка оаза між кучугурами, де ростуть сосни та берізки.

                     http://xt.ht/report/9363/imgm/000025-t.jpg                                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000026-t.jpg

На схилі, не зважаючи на осінь,  безтурботно росте тендітна жовта квітка.

                    http://xt.ht/report/9363/imgm/000024-t.jpg

Доки влаштовую табір - темніе. Через гілки дерев видно рясно вкрите зорями небо, навіть заради цього мало сенс їхати - в місті таке не побачиш.

Вранці, ще трохи катаюся по пустелі. Десь поруч їздять люди на мотоциклах ендуро та квадриках, хтось їде на чудернацькій машинці що нагадує іграшкову вантажівку. Попереду дядько, який знає куди їхати. Інші наздоганяють і він показує вірний напрямок, через деякий час  все повторюється знов. Вся ця метушня, чомусь, нагадує мені собаче весілля...

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000028-t.jpg

                http://xt.ht/report/9363/imgm/000058-t.jpg

Знов починає сідати акумулятор в GPS, натякаючи, що треба на деякий час повернутися до цивілізації. Знаходжу велику протипожежну просіку, що йде до траси. Завдяки своїм нелюдським розмірам та досить активному рельєфу вона схожа на декорацію до якогось фантастичного фільму - катастрофи.

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000029-t.jpg

В Раденську звертаю на Костогризове, та зупиняюсь быля крамниці Домовляюсь зарядити батарею. Зарядка триває десь три години.Біля магазину є навіс зі столиками та стільцями і щоб не нудьгувати сідаю там, п'ю пиво, їм піцу, а згодом знайомлюсь з місцевими дядьками.

Це два куми, що прийшли сюди випити трохи горілки, бо вдома жінка мабуть лаятиметься. Хлопці професійно займаються збиранням грибів у пустелі. Розповідають як їх там зазвичай багато, та які вони великі та добрі. А найкращі ті, що ростуть на військовому полігоні. На питання, чи багато їх в цьому році, один з них відповідає - "Та якщо б вони там були - хуя б я тут сидів!" та посміхається. Потім розповідає мені традиційну для цих місць історію, в стилі Леся Подерв'янського. "Пішли ми з кумом у полігон. Там отакі білі ростуть." Показує руками розмір. "Дивлюсь - отакенні вовчачі сліди" Знов робить той самий жест. "Потім бачу - коза біжить. Та не те щоб біжить, а так собі перестрибує метри через три. Дивлюсь, а за нею зграя вовків... Я кажу - куме ти диви осьосьо! А вони за кучугур забігли. Ми ближче підходимо, а там така собі кровіща - щойно роздерли...!" Ось такі собі українські куми Грімм

Тим часом, акумулятор, дякуючи продавчині Оленці, все ж таки зарядився. Прощаюсь з кумами, та їду в бік Подів. Бо незабаром почне темніти, а мені ще треба відшукати місце для ночівлі. 

Проїхав Поди, але місця де зїхати з дороги нема. Доки його відшукав настає темрява. Роздивляючись супутникову карту вирішив, що ліси навколо другої пустельної ділянки теж соснові, але вони виявились листяними. Ну і що ж тепер - не лягать спати. У світлі фари лізу на ночівлю у  дуже щільний акацієвий гай.

Після почутої страшної казки, перед сном втішаю себе думкою. Як там кажуть - вовка ноги годують. Тобто він справжній спртсмен, прихильник здорового способу життя, тому гризти хильнувшего на ніч горілки алкобайкера йому відраза не дозволить. з тим і заснув...

В середині ночі мене розбудив дощ. Заздалегідь роздивлявсь метео - на найближчі декілька днів опадів не обіцяли. Тобто я не брав з собою ні тента, ні навіть поліетиленової плівки. Дощ тільки що починався. Я закрив чохлами рюкзак та багажну сумку, сховав, про всяк випадок, взуття та знов ліг спати, щіро сподіваючись що все буде добре. Виявилося, що мій спальник досить непогано тримає атмосферну вологу. Знов прокинувся тільки коли вода почала затікати всередину через застібку. 

Встав, одягнув дощову куртку, та почав пакувати речі. Доки збирався, вже й потрохи розвиднілось. При денному світлі виявилось, що гай в якому я ночував зовсім не такий, як здавалося у темряві. Одразу згадалося військове визначення - "Дерево, являє собою сукупність гілок та листя, що ростуть з одного місця". Хащі, через які я продирався вночі, насправді уявляли собою кумедні тоненькі дрючки, майже без гілок та з листям, що росте прямо зі стовбура. Тільки шипи виявилися справжніми.

Вибираюсь назовні  та починаю роздивлятись навкруги. А тут і дощ скінчився.

                     http://xt.ht/report/9363/imgm/000030-t.jpg

Дивлюсь та пересвідчуюсь - сьогодні все йде згідно загальної концепції. Пустелі нема. Ну не те щоб зовсім - все ж таки є пару кучугурів, на одному з них стою я... а далі явно щось не те. Точнїше, не так як я собі уявляв дивлячись на фото з супутника. 

                     http://xt.ht/report/9363/imgm/000031-t.jpg

Мабуть, колись давно, звісно не за часів динозаврів, а вже в нашому сторіччі, тут був ліс. Потім сталася якась моторошна екологічна катастрофа, можливо ліс згорів, чи його зїла якась шашель і від нього залишилися тільки ось такі пеньки.

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000032-t.jpg

Потім пісок переорали, як це зазвичай роблять в лісорозплідниках та мабуть висадили нові дерева. Але щось пішло не так. Не те щоб вони зовсім не виросли, але трави чомусь виросло значно більше - може ботаніки помилились з насінням.

Трава росте добре і також добре ховає всередині рівчаки від оранки та пеньки й купи гілок від колишніх дерев. Доріг тут нема, та й кому вони потрібні, але їхати по такій місцевості треба дуже обережно, щоб не "прибратися" на чомусь зайвому. Деревина вже встигла підгнити, тому найдобячіше заховані залишки дерев з впевненим хрускотом розлітаються під колесами на шматки. З прихованим рельєфом дещо складніше. Все ж таки вдається зробити стоппі в одному з рівчаків. На якусь частку секунди завмираю в повітрі. Потім, товста шина та карбонова вилка, вибравши межу пружньої деформації, виштовхують мене в зворотньому напрямку, знов на два колеса, нагадуючи що дивитись вперед треба пильніше.  Трансмісія мабуть намагається зібрати гербарій з місцевої флори. Тому час від часу треба зупинятися, та повертати рослини в їх природне середовище. 

                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000033-t.jpg

Ще можна їхати по протипожежним смугам, що йдуть вздовж пустелі. Трохи скидаю тиск, бо перепаханий пісок чуттєво меньш щільний ніж природний. До то того ж, змочений дощем,  верхній шар летить з колеса в ланцюг, намагаючись його заклинити. Через деякий час доводиться промивати трансмісію водою, щоб їхати далі.

             http://xt.ht/report/9363/imgm/000037-t.jpg   

Завдяки піднявшему мене досвіта дощу встигаю проїхати досить багато. Та коли опівдні з'являється сонце, вирішую декілька годин перепочити, пообідати,та виправити "підмочену репутацію" мого спорядження. Влаштовую ось такі собі новорічні прикраси... 

             http://xt.ht/report/9363/imgm/000042-t.jpg

Через декілька годин вітер і сонце все ж таки роблять свою справу. Збираюсь, та прямую далі.

                http://xt.ht/report/9363/imgm/000038-t.jpg

Зустрічаю ось такого змія. Щось йому не спиться, мабуть недостатнь зимно і він теж вирішив попрощатися з літом.

                http://xt.ht/report/9363/imgm/000039-t.jpg

Сонце знов уходить за хмари, вітер посилюється,  де далі стає холодніше.  Самотнє дерево все своє життя сперечається з вітром. Навіть коли його нема дерево звично продовжує свою справу.

                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000044-t.jpg

Згідно навігатору пустеля поступово добігає кінця. Починають з'являтися накатані дороги.                 

               http://xt.ht/report/9363/imgm/000040-t.jpg             

               http://xt.ht/report/9363/imgm/000041-t.jpg

Десь праворуч, чабан пасе корів - мабуть поруч село. З'являються поодинокі дерева й пейзаж починає нагадувати африканську савану.

                http://xt.ht/report/9363/imgm/000045-t.jpg

На самому краю стоїть ось така лісосмуга.

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000047-t.jpg

Своєю структурою вона дуже нагадує парк. Але людей, звісно, нема, а широкі прямі алеї насправді виявляються протипожежними смугами. Ледь не наїхав на здоровезний гриб-зеленушку. Зазвичай вони досить невеликі, але цей зумів вирости майже до двадцяти сантіметрів в діаметрі. Ночувати в цьому "парку" якось не дуже - таке відчуття, що намагаєшся це зробити десь посередині  міського майдану. Тому ще трохи покатався "алеями", та вирушив шукати більш затишне  місце для ночівлі.

Нарешті знайшов ось таке.

                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000049-t.jpg

Поруч якісь фантастичні хащі. Неначе огорожа відьминої хати з казки про Івасика-Телесика.

                http://xt.ht/report/9363/imgm/000051-t.jpg

                http://xt.ht/report/9363/imgm/000052-t.jpg

Весь вечір чути постріли. Відкрито сезон полювання на качок. Постріли не вщухають навіть в темряві. Засинаючи уявляю собі мисливського собаку з приладом ночного бачення на голові, що лізе по багнюці за дичиною...

Всю ніч дме сильний вітер, дуже зимно але дощу нема - бог почув мої молитви.

Вранці, потрохи повертаюсь до цивілізації. Переїхавши через якесь болото, на іншому боці галявини бачу старий паркан та грунтову дорогу. По ній виїжджаю на асфальт й опиняюсь на краю села. 

Це, мабуть остання традиційна хата-мазанка у цьому селі. Не зважаючі на вік, вона ще досить міцна, але мабуть пережила своїх господарів - в ній, нажаль, вже ніхто не живе.

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000053-t.jpg

                  http://xt.ht/report/9363/imgm/000054-t.jpg

Підкачую тиск в шинах, та далі прямую по асфальту. Проїхав Голу пристань. Зупиняюсь зробити фото в Олешках - ну як таке можна проїхати.

                 http://xt.ht/report/9363/imgm/000056-t.jpg

Ось вже й міст через Дніпро. Весь час дме сильний зустрічний вітер, але не зважаючи на це, десь через дві с половиною години я вже в Херсоні. 

Фініш на Ушакова, в ресторані "Смажений кабанчик". Заходжу всередину з фетбайком. Приємно дивує, що ніхто не задає з цього приводу зайвих питань. Всередині тепло та затишно. Тільки тепер розумію що змерз та зголоднів в дорозі. Заряджую себе смачною їжою, та знов сівшу батарею електрикою. Повільно п'ю каву, роздивляючись зроблені фото. Мандрівка херсонськими пустелями добігла кінця. За цей час я встиг попрощатися з останнім теплом літа, та зустріти осінь.

Далі все як завжди. Вокзал. Повільний поїзд на Харків. Традиційні для херсонських мандрівок домашні пельмені та самогонка в Апостолово. Ось я і вдома.

Завершення виявилось для мене, як це не смішно, досить сентиментальним. Розпаковую речі, та помічаю що залишив на вокзалі задню червону блимавку. Вона заважала почіпити багажну сумку, тому зняв її, поклав на бетонну опору моста через колії... там випадково й залишив. Вирішую, що повертатись за нею немає сенсу, бо людей на платформі багато і мабуть вона вже знайшла нового хазяїна. Але, ближче до вечора, мене починє мучити совість - так, наче я покинув старого друга. Цей маленький ліхтарик  вірно допомогав мені багато тисяч кілометрів, а я забув про нього та залишив на призволяще. А якщо він й досі там... Їду на вокзал, досить дивно, але мій старий друг чекає мене на тому ж самому місці.

                http://xt.ht/report/9363/imgm/000057-t.jpg

Відразу стає легше на душі. Забираю його, та їду до дому. Тепер мандрівка для нас цілком закінчена.

                                                                                                                                            Замість епілогу.

Шановний Читачу, той, хто читав мої звіти та статті раніше, мабуть здивується, чому саме українською. Не вигадуйте собі ніяких пояснень. Все дуже просто. Херсон як, власно і Харків - русіфіковане місто. Але в селах люди спілкуються виключно українською - не суржиком, а дійсно правильною мовою.Завдяки цьому, на другий день цієї подорожі я почав не тільки спілкуватися, а й мислити українською. Тому написати цей звіт по іншому в мене б просто не вийшло. Тому, як казав один статечний дядько - "Маємо що маємо"... 

Отредактировано SIMON (02.02.2018 10:49)

+5

2

Если кому интересно - небольшое видео из прошлогодней покатухи в Алешки - как ОНО едет.

Отредактировано SIMON (11.11.2017 15:48)

0

3

SIMON написал(а):

Шановний Читачу, той, хто читав мої звіти та статті раніше, мабуть здивується, чому саме українською. Не вигадуйте собі ніяких пояснень. Все дуже просто. Херсон як, власно і Харків - русіфіковане місто. Але в селах люди спілкуються виключно українською - не суржиком, а дійсно правильною мовою.Завдяки цьому, на другий день цієї подорожі я почав не тільки спілкуватися, а й мислити українською.

Наш велосипедный форум традиционно стоит вне всякой политики. Поэтому ненужно сюда лезть со всякими "русификациями-украинизациями", "правильными" и "неправильными мовами" и тому подобной ерундой.
А фотографии в отчёте неплохие.

0

4

Грустно, когда рассказываешь о красоте, а находится человек сумевший все понять с точностью до наоборот...  Не нужно пытаться увидеть "политику" там, где ее нет. ;)))  Вероятно, стоит поменьше увлекаться всякого рода теленовостями и попытаться услышать то, что говорят, а не то, что заставляют услышать. Как там, в свое время, писал Булгаков - "..разруха не в клозетах, а в головах".
А вообще, обвинить в политизированности человека презирающего политику - забавно. )))

Отредактировано SIMON (11.11.2017 20:09)

0

5

Замечательный отчет. С огромным удовольствием прочитала и посмотрела фотографии. Спасибо огромное.

0

6

Спасибо. Искренне рад.

0

7

красивая природа вот только я очень боюсь змей)

0

8

Змеи, как правило, первыми не нападают - главное, их не обижать. А на фотке вообще уж, при съемке он от испуга пытался вжаться в землю.

0

9

покатушка супер! очень понравился отчёт! спасибо!
не страшно одному, особенно ночью?

0

10

Рад, что отчет понравися. В пустыне безлюдно - опасаться особо некого. Да и люди в окрестных селах, по крайней мере те, с кем общался - очень позитивные. А вообще, было так красиво, что ни о чем плохом думать не было ни времени ни желания. )))

0

11

Чудова оповідь.... Не вдалося прочитати за один раз - відволікли. І поки був проміжок часу, то мислила сама собі в голові українською.
Згадала, як ми в цьому році їздили селами Кировоградщини і як з першого ж дня, коли почули рідну мову без суржику,  теж почали нею розмовляти.
Потім заїхали в свою область....
Перед тим як дочитувати, подумала, що напишу, коли дочитаю - подумала російською, а як закінчила читати - то знову в голові тільки українська.
В цьому є щось чарівне.
Дякую за чудове перенесення в світ пустель, кумів, дітей та казок.
Саме так і я люблю їздити - не тільки крутити і слідкувати за кілометрами, а слухати, дивитися, спостерігати, переноситися.
Дякую ще раз і бажаю після усіх мандівок якщо не розповідь, то хоча б замальовки робити. Дуже приємно було читати - неначе перевтілюєшся)

P.S.Сумно про trekker.... Він добрий, надійний, чутливий. Ми з ним багато виїжджали у вихідні, при чому саме восени. Але з 14 року він перестав мене кликати. Неначе я йому ворог.... Мені прикро і жаль.

Дякую велике! Хай щастить!

+1

12

Дуже приємно, коли розуміють саме те, що хотів сказати. Дякую!

+1

13

Мужик, ти класно пишеш! Майже як Е.Хеммінгуей! Дуже сподобалася манера твоєї розповіді. Художньо. А те, що в тому районі люди позитивні - то правда. Сам гуляв там. Класне місце.

0

14

Дякую!

0

15

Думаю, что trekker неточно выразил свою мысль. Дело здесь, конечно, не в политике. Но мне не нравится, когда кто-то, пытаясь быть модным, корчит из себя украинца большего, чем я, русифицированный житель юга. Наверняка я говорю на суржике и мне "заїжджий мовознавець" легко впарит за мову все, что угодно. А сам він при цьому не розуміє різниці між словами "гай" і "ліс". И не догадывается, что в украинском языке нет деепричастних оборотов. Недостаточно заменить русские слова украинскими, нужно еще предложение иначе строить. А "карбонова веделка" - это вообще полный капец!

Ниже привожу перечень того, что мне в этом сочинении режет глаз и морщит ухо. Я не включал очевидные технические опечатки, только русизмы, полурусизмы и непонятные словестные изобретения.

Олешківські пески 
дерева стають меньшими
З минулого досвыду
Кришечка на передньому вентілі
спочатку іде степ
перепаханими пісчаними смугами
нарешті вїзжаємо 
своєрідні оази; оази з деревами; невеличка оаза
схожа на комиші
кілометрів п'ятьдесят
заощадити єнергію
зустрів тільки двух здоровезних орлів
пісчана її частина
пітань не виникає
хоча й пісчані
туда й назад
Дядьку, а то в вас вода?
нагадуючей іграшкову вантажівку.
Домовляюсь зарядити батарею
не лягать спати
акаціевий гай
втешаю себе думкою
гризти хильнувшего на ніч
потрохи розвиднілось
Вибираюсь назовні
роблять в лісопітомниках
убратись на чомусь зайвому
карбонова веделка
в зворотньому напрямку
чуттєво меньш щільний
Завдяки піднявшему мене досвіта дощу
Сонце знов уходить за хмари
Навіть коли його нема
стає де далі холодніше
Не зважаючі на вік,она ще досить міцна
через дві с половиною години
знов сівшу батарею

По сути поездки: автор забыл с собой взять тент и запас батареек к навигатору. Но не забыл прихватить бутылку водки. И самогонка в Апостолово не осталась незамеченной. Пожелание автору - не надо пить в одиночку, хоть на природе, хоть дома.

0

16

Полагаю, что trekker сказал то, что хотел сказать и в состоянии сам ответить за свое мнение.
Вероятно, Вы серьезный специалист в языковой моде филологии - настолько серьезный, что форма становится важнее содержания.
Что касается порезанных глаз и сморщенных ушей - приношу свои извинения за нанесенные травмы. Некоторые ошибки - сугубо технические ( были некоторые неполадки в редакторе, где то забыл переключить регистр) , некоторые - действительно мои. Виноват - плохо вычитал текст.   
Надо отдать должное - Вы , довольно успешно, это сделали за меня. Вот только, зачем? Если, с целью самоутверждения - попытка защитана, можно начинать тихо радоваться. )))
Хотя, некоторые моменты, Вы, увлекшись процессом, похоже, просто не поняли.В качестве примера, возьмем "акацієвий гай" - имелась ввиду именно роща. Если слово "оаза" Вам неизвестно - вовсе не означает, что оно не существует... Я не специалист в лингвистике, но по поводу отсутствия в украинскрм языке деепричастных оборотов - вероятно, кому то стоит немного повторить школьную программу http://shkolyar.in.ua/diyepryslivnykovyy-zvorot7

Что касается "забытых" тента и батареек - вероятно, увлекшись грамматикой, Вы излишне отстранились от содержания. Причины "забывчивости" описаны там достаточно четко. Для невнимательных, повторюсь - аккумулятор является частью конструкции устройства - он несъемный. К тому же, большой емкости. Есть дополнительный внешний источник, но зарядить их полностью не было возмоности, т.к. выезд состоялся на день раньше, чем планировалось. По метеосводке дождя не обещали - тент не был взят " злонамеренно".

Прочтите внимательно начало отчета и его конец, там на подобные случаи все написано четко и однозначно - надеюсь, это избавит от желания давать "дельные советы", попыток  менять чужие традиции и всякого рода домыслов о "модных" языковых тенденциях в современном обществе.

А еще лучше, найдите возможность проехаться по этим местам - там очень красиво. ))

Отредактировано SIMON (02.02.2018 10:07)

+1

17

SIMON
За Ваш отчёт - подавлящее большинство положительных отзывов, к которым я тоже присоединяюсь, нежели противоположных... К сожалению, такое бывает.(
Я считаю, что если человек решил поделиться отчётом, то нужно уважать и поддерживать его выбор либо одобрением, либо молчанием.
Люди всегда разберутся: почерпнут нужное из отчёта, пропустят малозначимое или посчитают нужным не читать, вообще.
Если что-то кому-то не нравится или раздражает - посчитайте, хотя бы, до 10ти, прежде чем писать, или вообще не читайте.
В конце концов, никто никого не заставляет читать/смотреть, у каждого есть свобода выбора.
Задумайтесь, что если подобные тенденции будут продолжаться, люди, просто, перестанут писать и уйдут в социальные сети...
Поэтому, уважайте, пожалуйста, друг друга! Всем, Мира и Добра!

Отредактировано LightHead (02.02.2018 22:28)

+1

18

Полностью с Вами согласен. Все, в этом мире, субъективно. Нет ни малейшего желания держать зло на кого то - даже, если он придерживантся другого мнения. Я просто получил удовольствие от покатухи и решил поделиться этим с коллегами. В данной ситуации очень интересует - для чего была проделана столь серезная  и стольже бессмысленная, по форме подачи, "работа над ошибками". Неужели, форма важнее содержания. Очень сомневаюсь, что автор  лингвистического исследования в состоянии ответить на этот вопрос, даже самому себе. Искренне надеюсь, что когда нибудь он найдет в себе силы проехать этим маршрутом и получит возможность все понять, на основе личного опыта. А Вам , большое спасибо за позитивное мироощущение. :-)

Отредактировано SIMON (03.02.2018 13:23)

0

19

Отличный отчет. В свое время прочитал с удовольствием. Теперь нашелся еще один повод перечитать и получить удовольствие еще раз :)

0

20

SIMON написал(а):

Доречі, все життя вважав, що білет з точки А, скажімо, в точку Б коштує якусь певну суму грошей. Виявилося, що не все так просто і залежить від дня тижня. З чим це пов'язано, так і залишилося для мене таємницею, але знанням збагатився.

Дійсно, ціна білета на укрзалізниці залежить від дня тиждня. І даже від дати. Існуюь так звані коефіцієнти гнучкого регулювання по календарних періодах. Подивитися можна тут http://www.uz.gov.ua/passengers/carriag … efficient/

0

21

Всё круто. Не переживайте. Нам пишут ту даже на немецком  ;)  Я бы тоже так попутешествовала! Как вы)

0

22

Николаевич написал(а):

Отличный отчет. В свое время прочитал с удовольствием. Теперь нашелся еще один повод перечитать и получить удовольствие еще раз

Спасибо! Я тоже нашел повод еще раз перечитать - исправил грамматические ошибки. )))

tka4 написал(а):

Дійсно, ціна білета на укрзалізниці залежить від дня тиждня. І даже від дати. Існуюь так звані коефіцієнти гнучкого регулювання по календарних періодах.

Дякую! Подивився. Раніше про це не знав, мабуть то є висновки з якоїсь аналітики пасажиропотоків. Щодо цін - найвигідніше, зустрічати Новий Рік у поїзді. ))

ALENKA_SMILE написал(а):

Всё круто. Не переживайте. Нам пишут ту даже на немецком    Я бы тоже так попутешествовала! Как вы)

Спасибо! Я не переживаю - просто иногда очень интересует мотивация поступка. Написать на немецком, пожалуй не смогу - языка не знаю. У нас на " Харьков Туристе" на украинском писали латыши и русские - никого не удивило. На самом деле - суть не в языке, а во взаимопонимании. Если,действительно, есть желание "как мы" - в следующий приезд, будем рады видеть в своей компании. А так, у вас ведь все эти красоты совсем рядом...

0

23

LightHead написал(а):

Я считаю, что если человек решил поделиться отчётом, то нужно уважать и поддерживать его выбор либо одобрением, либо молчанием.

Вы абсолютно правы, если цель форума - приятное общение. Если при этом хочется еще и развития велотуризма, то без определения, что есть хорошо, а что плохо, не обойтись. Уважать и поддерживать все подряд в этом случае нельзя. Но видимо я неправильно понял ориентацию форума.

0

24

"Vasily"  написал(а):

Уважать и поддерживать все подряд в этом случае нельзя.

Почти согласен с этим утверждением. И не только в этом случае.  Но... Если, что либо неприемлемо и не интересно, дейсвительно - нет смысла его лично поддерживать. Если, оно при этом не вызывает когнитивного диссонанса, оскорбляя чувства, личное достоинство и разрушая нравственные принципы - стоит относиться к этому с уважением. Возможно для кого то это важная жизненная составляющая. Вот я , к примеру, не понимаю смысла категорийного велотуризма или, скажем, "ЗОЖ". Но, это не мешает мне с уважением относиться к коллегам - приверженцам этих принципов - просто не поддерживаю. ;))
А теперь, самое главное. У меня к Вам два вопроса - 1.) В чем смысл столь показной "работы над ошибками "? Кстати, благодаря Вам, текст отредактировал. ))) 2.) Каким образом, подобное публичное действие влияет на развитие велотуризма? И делаете ли Вы, что либо еще, для этого самого " развития"?

0

25

SIMON
Я читал...  Я ,  вообще,  читаю...  все  отчёты.. но  редко комментирую... Независимо от языка написания,  текст  воспринимаю образно,  и  чем  ярче  и  красочнее картинка нарисованная  в  воображении  ,  тем  интереснее...Мне  понравилось!!!    Спасибо!!!  Желаю много  интересных  покатух  и  отчётов!!!   А  водку  надо  пить  с  собеседником!!! 8-)

Отредактировано _bPAT4iK__Bo (03.02.2018 23:37)

0

26

SIMON,
1. В чем смысл. Меня в последнее время стали доставать активисты, стремящиеся украинизировать все подряд, нередко в ущерб делу. Причем, за версту видно, что они не носители украинского языка. Но берутся решать, где настоящий украинский, а где суржик. Нужно это как-то останавливать. Хотя бы в том, к чему я причастен. Пусть либо общаются на своем естественном языке, либо используют украинский более аккуратно.
2. Делаю ли я что либо еще. Ну наберите в поисковике "василий буз велотуризм" , может что найдете.

0

27

_bPAT4iK__Bo Искренне рад, что понравилось! Я тоже сторонник подобного восприятия - если не интересно и не "цепляет", то читать не стоит. Что касается пития водки ( в широком смысе понятия) - далеко не с каждым собеседником и не в любой ситуации стоит ее пить.  Если интересно могу пояснить, а нет - и бог с ним.

Отредактировано SIMON (04.02.2018 00:11)

0

28

Vasily, спасибо за ответ. Честно говоря, не ожидал - искренне рад.! Просто, большинство авторов подобных сентенций никогда не отвечают на последующие вопросы. Либо, устраивают откровенную истерику.
1.)Что касается "активистов" - могу Вас утешить, я к ним не отношусь. Скажу больше, мне они тоже не по душе. По самоощущению, я всегда, еще с далекого совкового детства, считал украинский родным языком . Але, важко бути "носієм мови" в російськомовному, в своїй більшості, місті. Щодо помилок у цьому тексті  - три рази доводилося відновлювати текст з технічних причин. Я не вважаю себе фахівцем в мовній галузі, але зазвичай ретельно  вичитую публічні тексти - на цей раз, мабуть, щось пішло не так.
Повернемость, до так званих "активістів". Мабуть, далеко не всі з них є такими насправді - хтось, просто намагається відновити, чи придбати мовні навички. Мабуть не варто карати всіх взагалі, хто потрапив під гарячу руку. ( Можливо і мені треба було написати приватне повідомлення з помилками - був би вдячний, а ще, уникли б зайвих балачок у темі) Доречі, написавши у  цьому відгуку про "правильну українську", мав на увазі те що в селах Херсонщини, вона є для людей цілком природньою. Шкода, що Ви зрозуміли фразу, як намагання когось навчити "правді життя". (Мабуть "активісти" дійсно справили на Вас не аби яке враження). Заканчивая это бсуждение, хочу сказать - главное, вовсе не язык, а мысли, которые человек хочет выразить. Особенно, если он хочет этого искренне.

2.) Набрал. Посмотрел. Осознал. )) Просто, не все являются сторонниками категорийного велотуризма и участия во всякого рода конкурсах и рейтингах. Знаю людей, которые считают это пережитком совка и это их активно раздражает. Я с равным уважением отношусь и к тем и к другим - главное, чтобы они были людьми дела и не пытались навязывать мне личное мнение в качестве истины.
И если мы едем не в киоск за пивом, а в интересное место и в хорошей компании - это одинаково хорошо, не зависимо от наличия  или отсутствия документов ФСТУ.
Даже ваш поход по замерзшим Алешкам достоин уважения, хотя больше напоминает переход реки по льду вместо предполагавшегося хождения по воде. Просто у каждого свой подход - кто то потаскав велик по пустыне подбирает соответствующее снаряжение, а кто то ждет пока песок замерзнет (кстати,  в отчете очень красивые фото покрытой инеем пустынной растельности). В результате, и те и другие проезжают маршрут.  Все мы разные и это вовсе не повод отказываться от взаимопонимания и уважения.

Отредактировано SIMON (04.02.2018 01:55)

+1

29

SIMON, спасибо за спокойную реакцию на происходящее. Наверно, я был излишне резок - Вам досталось и за ваших предшественников :)

Документы от ФСТУ - это не более, чем инструмент, помогающий организовать поход. Если кто-то может сделать что-то неординарное и без этого инструмента - замечательно и на здоровье. Такие самородки есть, хоть их и не так много. А вот что касается "всякого рода конкурсов" - тут я с Вами не согласен, это дело необходимое, в них можно и нужно участвовать. Это лучший способ обмена опытом и информацией. Это своего рода "школа", где можно многому научиться. Например, сейчас проходит прием заявок на конкурс велопоходов "Путь 2018" http://www.veloway.su/participants.html . И участвовать там могут все, независимо от того, заявлен поход официально, или нет. Читайте и участвуйте, там есть чему поучиться.

Удачи на туристских тропах и дорогах.

Отредактировано Vasily (04.02.2018 13:23)

0

30

И Вам удачи!

0


Вы здесь » Велофорум Херсона » #Туризм » Алешковские пески отчет "Олешшя. Дві пустелі, або прощання з літом."


Рейтинг форумов | Создать форум бесплатно