Велофорум Херсона

Объявление

Володар гори 14.03.2021 _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Заходи - події 2021р. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ! _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Події федерації 2021р. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Клуб тренировок в Strava

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.


Вы здесь » Велофорум Херсона » #Туризм » Страничка Экологии


Страничка Экологии

Сообщений 31 страница 42 из 42

1

«Пісок – це джерело життя»

Ті з херсонців, хто за специфікою роботи або через інші причини часто їздить по області, давно звернули увагу на колосальний контраст у добробуті населення віддалених районів Херсонщини і тих, що розташовані поруч із обласним центром. Особливо на лівобережжі.

Їдеш через Верхньорогачицький, Іванівський, Нижньосірогозький райони - і всюди одна картина бідності та розрухи. Напівпорожні села, кругом руїни, цілі вулиці покинутих будинків на різній стадії руйнування: в одних немає вікон і провалені дахи, в інших - тільки стіни стоять, а від третіх залишилися фундаменти, зарослі бур’яном. Але варто лише в’їхати в Цюрупинський або Голопристанський райони - і картинка чудесним чином змінюється. Великі багаті села, в кожному дворі теплиці, жодних примітних ознак занепаду не спостерігається.

Зрозуміла і причина цього контрасту. Вода! Викопані й продані на металом системи зрошення повернули посушливий таврійський степ до його первісного стану - мало придатного для життя. А от для мешканців Нижньодніпровських або, як їх зараз частіше іменують, Олешківських пісків нічого не змінилося. Оскільки вода тут була завжди. І буквально під ногами. На глибині двох, трьох, чотирьох метрів знаходиться потужний водоносний горизонт. Саме тому на пісках ростуть ліси, тут багато озер, є луки і болота.

Олешківські піски часто називають «пустелею». А якийсь жартівник навіть запустив в Інтернет «качку» про те, що це «найбільша пустеля Європи». Дивина це – «пустеля» з лісами і болотами. Втім, є тут і ділянки рухомих дюнних пісків, що дійсно нагадують пустельний ландшафт. Однак, якщо придивитися до «пустелі» уважніше, то на вершині кучугури піску можна виявити зростаючу вербу, а біля підніжжя «барханів» частенько розташовуються невеликі озера з прохолодною водою.

Води на Олешківських пісках, а це велика частина Цюрупинського та Голопристанського районів, поки ще багато. І вода ця не дощового чи дніпровського походження, хоча Дніпро - поруч. Джерелом води є сам пісок! У фізичній географії є правило: під кожною піщаною пустелею розташоване море прісної води. Найбільш велике - під Сахарою. Але там вода знаходиться на значній глибині, а в нашій несправжній «пустелі» - фактично на поверхні. Пісок має унікальну здатність акумулювати атмосферну воду і запасати її в своїй товщі.

Ми не усвідомлюємо, як багато води міститься в повітрі. Навіть у найбільшу спеку прогноз погоди повідомляє нам: «вологість повітря 30%». Ось цю вологу від повітря пісок відокремлює та накопичує в собі. Піщаний масив працює, як гігантський насос, викачуючи воду з атмосфери. З цієї причини Цюрупинський та Голопристанський райони є не стільки «пустелею», скільки економічним оазисом в оточенні депресивних районів із зруйнованою інфраструктурою зрошення.

Масштаби роботи цього природного джерела води ілюструє давня історія з будівництвом водогону від села Підстепне Цюрупинського району в бік Миколаєва. Одна тільки Козаче-Лагерна арена Олешківських пісків, за розрахунками, забезпечувала якісною питною водою третину індустріального обласного центру. Але коли жителі Підстепного побачили, якого діаметру труби завозять на околицю села, вони повстали. Будівництво водогону було зірвано.

Тут якраз доречно згадати про ще одну особливість природного джерела прісної води на пісках . Вода ця ідеально чиста! Оскільки має атмосферне походження. Дніпровська вода, що представляє собою розбавлені стоки тисяч підприємств на берегах усіх приток великого басейну річки на території трьох країн, тут навіть близько не стоїть.

Як видно, пісок для мешканців Підстепного і Раденська, Гладківки і Малих Копанів - це не просто елемент навколишнього ландшафту. Це буквально джерело життя. Якщо не буде піску - не буде і води. А без води ... Кожен залізничний склад, кожна баржа, кожна вантажівка, яка вивозить пісок - це пряма загроза для місцевого населення. І реагувати на видобуток і вивіз піску місцевим жителям потрібно так само, як і на будівництво водогону в Підстепному.

Видобуток піску більш небезпечний за трубу. Зрештою, будь-який вентиль можна перекрити - і вода знову почне накопичуватися в горизонті. А видобуток піску руйнує сам природний насос, який створює запаси води, причому руйнує необоротно. Теоретично кожна тонна піску, вивезена і продана невідомо куди, знижує рівень ґрунтових вод. Назавжди! Адже ніхто не поверне пісок назад. Давно назріла необхідність повного мораторію на видобуток піску в комерційних цілях на Нижньодніпровських пісках.

По суті, єдиним місцем, де безболісно можна вилучати пісок, є кар’єр морпорту на Кінбурнському півострові. Тут він витягується фактично з-під води. На всій іншій території видобуток і вивіз піску повинні бути зупинені. Тим більше, що кар’єроподібні «під'їзні дороги» і «протипожежні водойми», що нагадують воронки від падіння астероїдів, безнадійно спотворюють ландшафт.

Михайло Підгайний
http://pravda.ks.ua/kherson_ks/importan … pisok.html

http://upl4.bikekherson.com.ua/t/qkELF.jpg

Теги: Херсонщина, Экология, Экономика, Природа, Краеведение, История

Отредактировано Retivoy (25.10.2013 08:33)

0

31

Николаевич написал(а):

сфотографировать - недодумался

Я тоже сейчас в недоумении, почему никто из нас этого не сделал.
Спасибо, что напомнил про суржик - я теперь тоже это вспомнила.

Yaroslav написал(а):

номера автомобиля не достаточно?

Автомобиль стоял закрытый, "герои" при нас к нему не подходили, так что увязать сложно, но в этом направлении следователи плодотворно поработали.

Мне следователь сказал, что надо было прямо оттуда 102 набирать и я уже потом, когда к трассе подъехали, об этом подумала, но было уже к вечеру, мы как-то немного растерялись от расстроенности чувств, и многое упустили.

0

32

ВелоРыба написал(а):

Мне следователь сказал, что надо было прямо оттуда 102 набирать

Это хорошо сидя на диване так рассуждать, а на деле было бы так, как мы и обсуждали: прождали бы несколько часов, стемнело, замерзли - мы были одеты для движения... Да и вообще, врядли бы кто-нибудь из милиции приехал юы к нам к черту на кулички в субботу вечером...

0

33

Только что ко мне приезжали из Цюрупинска следователи по ольхе!
На сколько я поняла, сменился прокурор и дело снова взяли в оборот.
Посмотрим-посмотрим.

0

34

Николаевич написал(а):

Да и вообще, врядли бы кто-нибудь из милиции приехал юы к нам к черту на кулички в субботу вечером...

А если бы приехали НЕ милиционеры, то могли б там и остаться... а списали бы на волков  :dontknow:
Так что набирать "правоохранителей" надо с безопасного расстояния )))

0

35

zclub написал(а):

Так что набирать "правоохранителей" надо с безопасного расстояния )))

Вот-вот. Была у меня история как-то с «каховочка милиция»

0

36

ВелоРыба написал(а):

На сколько я поняла, сменился прокурор и дело снова взяли в оборот.
Посмотрим-посмотрим.

Ира, есть у меня немного фотоматерила по "Лукоорью" на предмет вырубки ольхи

0

37

Если честно, слегка стрёмно :)
Там же ещё ситуация - Голая Пристань тогда взяла в дело и хоть на штрафы раскрутила. А Цюрупинск просто отказал, после чего мы недолго думая, накатали кляузу прокурору.
Новый прокурор, возможно, как-то это дело выловил и теперь всё началось заново. А я уже и помню не так чтобы очень.
Надежда на Созерцателя.

Retivoy, я видела....  Если понадобится - обращусь.
Кстати, я ссылалась на твои недавние факты при беседе.

0

38

Столкнулся с проблемой утилизации акб :( Собственно проблема в том, что банка не пролазит в баклажку :( Та и продавцы в "Электросвете" спросили - Это бомба? :) Плюс есть еще парочка свинцовых акб.
А может кому нужна ета банка? Она вскрыта, но отработала всего пару циклов. (залита герметиком чтобы не высохла). Максимальный ток по даташиту - 150ампер. Эмкость 15а\ч Литий железофосфат. 40152 хедвей. Срок службы новой порядка 2000циклов или много лет...Напряжение 3.3 вольта. Может на часы настенные подключить или еще куда где стоит две пальчикоые АА батарейки...
http://uplc.bikekherson.com.ua/t/f36Aw.jpg

Отредактировано Snaiper (26.05.2014 13:45)

0

39

Snaiper написал(а):

Столкнулся с проблемой утилизации акб  Собственно проблема в том, что банка не пролазит в баклажку  Та и продавцы в "Электросвете" спросили - Это бомба?  Плюс есть еще парочка свинцовых акб.

Выброси в магазине «товары для дома» на первом этаже у входа со стороны Октябрьской Революции. Там не пятилитровая банка, а картоный ящик был с большой дыркой.

0

40

На первой странице этой темы P_V_L опубликовал список из 22 пунктов приема использованных батареек. С тех пор прошло полтора года, у курьерского центра "Адресат" появился сайт на данную тематику с расширенным списком пунктов приема как по г.Херсону, так и по районам Херсонской области.

Ссылка на сайт batareiky.net

0

41

Кто и сколько зарабатывает на массовой вырубке леса в Украине. Факты недели, 06.03

У нас, на Херсонщине, картина примерно такая же.

0

42

trekker написал(а):

Кто и сколько зарабатывает на массовой вырубке леса в Украине.

Да, проблема действительно огромная. Последствия такого экологического преступления почувствует на себе каждый житель Украины. Видел такое лично (есть описание в моем отчете ). Вместе с лесом, тяжелыми лесовозами была уничтожена старинная австрийская дорога, простоявшая в отличном состоянии более ста лет.
https://lh3.googleusercontent.com/-gGr7SxLC0WE/ViVQu_qWJLI/AAAAAAAAKZA/mz0VQFReOBkpWJGPr0M5RmnJwmRxWl1DQCCo/s640/IMG_9659.jpg
Фото лесовоза, за которую чуть не получил по голове от водилы и его охранника.
https://lh3.googleusercontent.com/-c5cGFOcXMSg/ViVQl5S7sOI/AAAAAAAAKW0/Nmbu-bSka-Mag2KSu0cEULMtt-0l0jTrACCo/s640/IMG_9642.jpg
Видно, во что превратилась мощенная камнем австрийская дорога.
https://lh3.googleusercontent.com/-hrqEr9KLGTE/ViVQkJE21vI/AAAAAAAAKWY/vjNCImOoXrIlFHPDnfotsu3uzN-zd3NDwCCo/s640/IMG_9640.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-n2-NE3X7YAo/ViVQj9XKG9I/AAAAAAAAKWc/Qthb9w-dM_Iy2gLkzdMKbLBZ41-D3gPkwCCo/s640/IMG_9639.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-Dx3s6ywLAgk/ViVQlmVrI9I/AAAAAAAAKWw/6dzqEIvDldkkBu94XXucdeW0KtMqz2oeQCCo/s640/IMG_9641.jpg

0


Вы здесь » Велофорум Херсона » #Туризм » Страничка Экологии


Рейтинг форумов | Создать форум бесплатно